BLOGI 3. Ruokopillin tarina

RUOKOPILLIN TARINA
Siirin ja Santerin hoviväki -musiikkisadussa uudet ja vanhat sävelet yhdistyvät taidolla viimeistellyksi kokonaisuudeksi, joka hurmaa kuuntelukerta toisensa jälkeen. Tapa elävöittää vanhoja sävelmiä sovittamalla ne osaksi lastensatua on kunnianosoitus kulttuuria ja perinnemusiikkia kohtaan.
Kanttorinakin toimiva Mirjami Hiltunen on sovittanut tai säveltänyt suurimman osan sadun kappaleista, pääosin eri maiden kansanmusiikkeja mukaillen. Mukana musiikkia ovat olleet tekemässä myös pianisti Päivikki Mutanen, lasten musiikkiryhmä Mäntsälästä, sekä kansanmusiikkiyhtye Tallari.
Tallarissa soittavasta Sampo Korvasta musiikkisatukirjaprojektissa mukana olo on ollut ilahduttavaa, ja sadun lopussa kuullaankin Korvan improvisoima iloinen ruokopilliluritus.
“Tavoitteenamme on tuoda suomalaisia kansanmusiikkiperinteitä esille eri tavoin, ja tähän tunteella ja taidolla toteutetun sekä upeasti kuvitetun musiikkisatukirjan tekoon oli kunnia saada osallistua!”
Tallari pitää kansanmusiikin sävelmien ylläpitämistä tärkeänä etenkin kuuluvuuden tunteen ja perinteiden vaalimisen kannalta. Tietoisuus oman kulttuurinsa perinteistä tukee molempia. Osa kansanmusiikkiyhtyeen toimintaa perinnemusiikin esilletuomisen ohella on luoda uutta musiikkia perinteen pohjalta.
“Aivan uudet hengen tuotoksetkin ovat tärkeä osa tätä elävää perinnettä ja niissä heijastuu aina jollain tavoin oma kulttuuriperimä, oli se tiedostaen tai tiedostamatta toteutettua.”
Lapsille suunnattu musiikkisatukirja tarjoilee kansanmusiikin helposti lähestyttävässä muodossa. Sampo Korvan mukaan erona musiikin tekemisessä lapsille ja aikuisille on lähinnä se, että lasten kohdalla on harvemmin tarkoituksenmukaista koetella kuulijan tulkinnan ja sietokyvyn rajoja taiteen nimessä.
“Kun pyrkimyksenä on tehdä kiinnostavaa, miellyttävää ja mukaansa tempaavaa musiikkia, kohdeyleisön iällä ei juuri ole väliä. Lapset ovat ennakkoluulotonta mutta samalla itselleen uskollista yleisöä, joka ei kauaa jaksa kuunnella sellaista, mikä ei miellytä.”
Kun lapset pyytävät saada kuulla lisää, tietää onnistuneensa luomaan ajattoman sävelmän.
Sampo Korva (Tallari-yhtyeen taiteellinen johtaja) & Vesa Harkonsalo
Kuvat: Tallari ja Ulla Nikula

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *